ANOSR condamnă acțiunile de hărțuire și violență psihologică ale prof. univ. dr. Alfred Bulai

Publicat de dev_admin pe

ANOSR condamnă acțiunile de hărțuire și violență psihologică ale prof. univ. dr. Alfred Bulai

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă vehement acțiunile de manipulare, hărțuire sexuală și violență psihologică pe care prof. univ. dr. Alfred Bulai, cadru didactic la Școala Națională de Științe Politice și Administrative, le-a întreprins conform celor semnalate de  investigația jurnalistică publicată ieri, 28.07.2024, de redacția Snoop. În lumina acestor întâmplări, anunțăm retragerea titlului de Profesor Bologna, acordat de ANOSR cadrului didactic în cadrul Galei Profesorului Bologna din anul 2009. 

În procesul de acordare a distincției de Profesor Bologna, orice student din România poate nominaliza un cadru didactic, în cazul în care studentul consideră că acesta respectă toate principiile învățământului centrat pe student. Cadrele didactice nominalizate sunt ulterior evaluate de către o echipă de studenți evaluatori care analizează anonim stilul de predare, calitatea de dascăl și îndrumător și validează asumarea acestora față de responsabilitatea de a asigura un spațiu adecvat educației, lipsit de orice formă de discriminare sau abuz. În acest proces sunt consultați și intervievați și studenții cadrului didactic nominalizat. La momentul respectiv, din toate etapele parcurse în vederea acordării titlului, nu a ieșit la suprafață nicio sesizare privind derapajele cadrului didactic.

Instituțiile de învățământ superior din România ar trebui să reprezinte spații sigure, în care protejarea drepturilor fundamentale ale omului este un principiu de bază în ceea ce privește organizarea procesului educațional. Din acest raționament ANOSR, în calitate de reprezentant al tuturor studenților din România, a abordat mereu o politică de toleranță zero față de orice tip de hărțuire sau discriminare de gen și, de-a lungul timpului, s-a poziționat ferm împotriva oricăror astfel de acțiuni întreprinse asupra membrilor comunității universitare, inclusiv prin analize și campanii de conștientizare și combatere a fenomenului în mediul universitar. Printre aceste demersuri putem aminti atât Proiectul „TRUST: Tineri responsabili pentru Universități Sigure și Echitabile” derulat de Centrul FILIA în parteneriat cu ANOSR, cât și propunerile federației cu privire la proiectul Legii învățământului superior, printre acestea regăsindu-se  reglementarea obligativității definirii noțiunilor de „hărțuire” și „hărțuire sexuală” în cadrul codurilor de etică universitare și introducerea unor mecanisme de protecție a victimelor în universități. 

Având în vedere faptul că în ultimele luni au fost semnalate situații similare și în alte instituții de învățământ superior, facem apel la responsabilitatea universităților din România pentru a implementa măsuri de combatere a fenomenului, inclusiv prin crearea și dezvoltarea mecanismelor de sesizare la nivel instituțional. Totodată, ANOSR își exprimă deschiderea de a sprijini organizațiile studențești în toate demersurile acestora de a susține studenții care au fost victimele unor astfel de abuzuri.

Apreciem celeritatea Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative în ceea ce privește măsurile întreprinse pentru a sancționa abaterile profesorului Bulai, însă susținem faptul că situația trebuie tratată în continuare cu maximă seriozitate și că demersurile trebuie să continue inclusiv prin intensificarea eforturilor destinate prevenției. 

Ne arătăm susținerea și regretul față de victimele abuzului și hărțuirii în universități și încurajăm persoanele care au trecut prin orice tip de abuz să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste abateri grave asupra demnității umane să nu rămână nesancționate. 

Totodată, menționăm faptul că asupra cadrelor didactice membre ale comunității Profesorilor Bologna nu trebuie să planeze nicio suspiciune de abatere etică, prin urmare ANOSR consideră suficiente probele aduse de investigația jurnalistică pentru a determina faptul că principiile unui Profesor Bologna se află în contradicție cu acțiunile întreprinse de prof. univ. dr. Alfred Bulai, motiv pentru care, în urma celor sesizate, am decis să-i retragem titlul acordat în anul 2009.

ro_RO
Sari la conținut