Culmea ineficienței – Ministerul Educației reglementează (haotic) cazarea în cămine după ce studenții s-au cazat
Publicat de dev_admin pe
Culmea ineficienței - Ministerul Educației reglementează (haotic) cazarea în cămine după ce studenții s-au cazat
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică modul netransparent, ineficient și contradictoriu în care Ministerul Educației a reglementat cazarea în căminele studențești pentru începutul anului universitar 2021-2022. După ce la data de 3 septembrie 2021 Ministrul Educației a adoptat Ordinul de ministru privind măsurile de organizare a activității în instituțiile de învățământ, fără niciun fel de consultare publică sau minimă consultare cu partenerii sociali, în data de 1 octombrie 2021 a emis un nou ordin de ministru, încălcând aceleași principii minimale, prin care a stabilit reguli privind cazarea în cămine după ce majoritatea universităților și-au cazat proprii studenți.
Astfel, secțiunea care era inițial dedicată căminelor școlare s-a transformat peste noapte într-o secțiune dedicată căminelor școlare și universitare, deși doar două prevederi din întreaga secțiune par a fi aplicabile căminelor universitare: faptul că trebuie să existe minimum un metru între paturi și faptul că au prioritate la cazare studenții vaccinați sau trecuți prin boala cu virusul SARS-CoV-2.
Mai multe semne de întrebare se ridică din aceste acțiuni ale Ministerului:
- De ce nu a reglementat aceste măsuri anterior cazării studenților în cămine, câtă vreme a fost o vară întreagă la dispoziție pentru pregătirea noului an universitar?
- Cum ar putea universitățile respecta aceste prevederi în acest moment, ulterior cazării studenților în cămine?
- Dacă a introdus aceste norme, de ce Ministerul Educației a invocat autonomia universitară drept laitmotiv al lipsei de reglementare a unor norme comune și clare la nivel național pentru universități în contextul pandemiei, de parcă ar putea această autonomie, în orice interpretare rezonabilă, să acopere normele privind respectarea sănătății publice?
În același timp, ezitarea Ministerului Educației de a veni cu un cadru predictibil privind organizarea și desfășurarea procesului didactic în noul an universitar a permis aplicarea de către universități a unor măsuri în detrimentul studenților. În acest sens, există universități care au desfășurat procesul de cazare înaintea anunțării scenariului de funcționare, motiv pentru care mulți studenți se aflau în situația de a aplica pentru un loc de cazare și de a plăti taxele aferente de cazare, cu așteptarea de a desfășura activitățile didactice în regim fizic sau hibrid, pentru a se decide ulterior desfășurarea procesului didactic în format exclusiv online. În situația în care activitățile didactice se desfășoară online iar studenții nu locuiesc în cămin pe durata derulării acestui scenariu de funcționare, ANOSR solicită universităților diminuarea taxei de cazare.
„Ne întrebăm dacă în acest moment studenții trebuie să își scoată rigla pentru a verifica dacă este un metru între paturile dintr-o cameră de cămin, astfel cum a reglementat Ministerul Educației ulterior cazării studenților în cămine, desigur, fără să fim informați sau consultați. Deși am solicitat norme concise pentru începerea anului universitar, care să garanteze predictibilitate, Ministerul a decis să nu reglementeze decât fie târziu, fie lapidar.” – a declarat președintele ANOSR, Horia-Șerban Onița