Ministerul-fantomă al Tineretului dă încă o lovitură taberelor studențești

Publicat de dev_admin pe

Ministerul-fantomă al Tineretului dă încă o lovitură taberelor studențești

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică dur întârzierea publicării Metodologiei privind organizarea taberelor studențești, dar mai ales lipsa de interes a Ministerului Tineretului, care încă o dată ignoră nevoile studenților, transformând programul de tabere studențești într-un eșec haotic.

 

În urmă cu aproape 2 săptămâni, ANOSR solicita Ministerului urgentarea adoptării formei din acest an a Metodologiei, actualizate în acord cu nevoile studenților, înaintând amendamentele și propunerile sale. Ieri, 6 iunie 2022, Ministerul a publicat proiectul de Metodologie, care deși introduce anumite amendamente ale federației,  reduce considerabil numărul de locuri de tabără, dar și numărul de serii de tabără (prin raportare la contextul prepandemic), continuând să neglijeze importanța unui astfel de program.

 

Dacă în anul 2019 se aloca studenților un număr de 6600 de locuri de tabără, în anul 2021 numărul a scăzut într-un mod remarcabil, la mai puțin de jumătate (3159 de locuri), având ca justificare contextul pandemic, în contextul în care până la presiunile ANOSR nici nu se mai dorea organizarea programului. Conform propunerii publicate de către Minister, anul acesta se alocă 2170 de locuri de tabără, fapt ce dovedește încă o dată cum facilitățile studenților nu constituie o prioritate pentru decidenți, nici măcar atunci când vorbim despre o oportunitate dedicată studenților proveniți din medii dezavantajate, pentru unii dintre aceștia reprezentând singura șansă de a merge în vacanță pe perioada verii. Mai alarmant decât atât, în luna decembrie reprezentanții ministerului promiseseră federației integrarea în propunerile de buget a finanțării pentru peste 8000 de locuri de tabără. 

 

Înainte de debutul pandemiei, PNTS se desfășura începând de la mijlocul lunii iulie, până la începutul lunii septembrie, studenții având posibilitatea de a alege una dintre cele 10 serii de tabără disponibile. Anul trecut, întârzierea inițierii procesului a redus considerabil perioada desfășurării programului, existând doar 4 serii de tabără. Cu toate că eliminarea lipsei de predictibilitate cauzate în trecut de contextul pandemic ar fi trebuit să conducă la o gestionare mai eficientă a întregului program, reorganizarea administrativă a Ministerului rămâne un argument etern pentru superficialitatea cu care acesta tratează procesul. Astfel, și în 2022 Ministerul dorește să ofere studenților doar 4 serii de tabără, păstrând perioada de desfășurare a programului strict în luna august.

 

Mai mult de atât, nu putem neglija componenta calitativă a acestui program și faptul că nici în acest an în propunerea de Metodologie nu apare procesul de acreditare a operatorilor economici care pun la dispoziție serviciile de tabără, aspect care ne arată încă o dată cât de mult contează calitatea serviciilor oferite studenților din România. În paralel, Ministerul este interesat de populisme privind programe de împrumuturi pentru studenți, care n-aduc nicio plusvaloare, ba chiar sunt apte să vătămeze interesele studenților, astfel cum a arătat pe larg ANOSR într-o poziție anterioară. 

 

Nu în ultimul rând, remarcăm nemodificarea subvențiilor alocate pentru cazare și masă, în ciuda inflației, ceea ce va presupune atât scăderea calității serviciilor furnizate, cât și imposibilitatea studenților de a-și acoperi masa pe întreaga perioadă a sejurului.

 

Astfel, ANOSR solicită încă o dată actualizarea Metodologiei în acord cu nevoile studenților și va înainta (din nou), în acest sens, către Minister amendamentele sale, sperând că MFTEȘ va înțelege în cele din urmă că acest program constituie o obligație a sa, care necesită seriozitate și asumare, nu un prilej suplimentar de a jongla cu interesele studenților după bunul plac. Astfel cum s-a întâmplat și anul trecut, cerem ca Ministerul să solicite Guvernului deblocarea sau, după caz, transferarea sumelor necesare pentru creșterea numărului de locuri de tabără. 

 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RO