Propunerea ANOSR privind Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului

Publicat de dev_admin pe

Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului cuprinde ansamblul principalelor drepturi și obligații ale studenților din România, reprezentând prima inițiativă legislativă cu privire la un act normativ care aparține integral studenților și, totodată, unul dintre rezultatele remarcabile ale mișcării de reprezentare a studenților.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023, prevederile codului vor fi actualizate, urmând ca noul act normativ să fie adoptat până la data de 01.02.2024, fiind propus de federaţiile studenţeşti naţionale şi aprobat prin ordin al ministrului educaţiei.

Astfel, ANOSR a transmis astăzi Ministerului Educației propunerea sa pentru noul Cod al Drepturilor și Obligațiilor Studentului, un document elaborat pornind de la analiza comparativă a gradului de implementare a prevederilor O.M.E.C.T.S. nr. 3666/2012 din 2012 până în prezent, de la consultările desfășurate cu reprezentanții studenților din întreaga țară în cadrul Forumului Organizațiilor Studențești din România 2023 și de la încălcările de drepturi semnalate de către studenți de-a lungul timpului. 

Principalele propuneri incluse în documentul înaintat către minister au fost dezbătute ieri, 14.11.2023, în cadrul evenimentului de lansare a Raportului național privind implementarea prevederilor Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, anul universitar 2022-2023, de liderii organizațiilor studențești, decidenți din sectorul educațional și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din țară. 

Ca de fiecare dată, ANOSR își exprimă deschiderea față de orice dialog benefic studenților din România.

ro_RO