Raportul Național privind respectarea prevederilor Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, pentru anul universitar 2022-2023
Publicat de dev_admin pe

ANOSR lansează Raportul Național privind respectarea prevederilor Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, pentru anul universitar 2022-2023

Data de astăzi marchează Ziua Internațională a elevului și a studentului, reprezentând un omagiu adus elevilor și studenților din Praga, care, pe data de 17 noiembrie 1939, au organizat un manifest împotriva ocupației naziste din Cehoslovacia, unde opt studenți și un profesor au fost executaţi, iar peste 1.200 au fost trimişi în lagăre de concentrare.
Cu ocazia acestei zile emblematice pentru mișcarea de reprezentare studențească, ANOSR lansează Raportul Național privind respectarea prevederilor Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, pentru anul universitar 2022-2023. Această analiză este realizată anual, cu scopul de a surprinde starea de fapt din universitățile din România în ceea ce privește modul în care Statutul Studentului, un document esențial al vieții studențești, este reglementat și respectat la nivelul instituțiilor de învățământ superior.
Anul 2023 marchează ultimul raport al federației redactat cu privire la prevederile O.M.E.C.T.S. nr. 3666/2012, dată fiind adoptarea Legii învățământului superior nr. 199/2023 și nevoia adoptării unui nou Cod al drepturilor și obligațiilor studentului până la data de 01.02.2024, conform prevederilor O.M.E. nr. 6072/2023.
Până în prezent, ANOSR a elaborat 11 rapoarte privind implementarea și respectarea drepturilor și obligațiilor studenților, monitorizând constant toate codurile universitare ale universităților de stat și formulând an de an recomandări adresate tuturor părților implicate în procesul educațional pentru a asigura îmbunătățirea sistemului de învățământ superior din România.
În data de 14.11.2023, ANOSR a desfășurat evenimentul de lansare a raportului din acest an, reunind în format hibrid peste 100 de invitați, lideri ai organizațiilor studențești, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și actori din domeniul educațional, printre care și:
Diana Păun, Consilier Prezidențial;
Dumitrița Gliga, Președinte al Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților;
Monica Anisie, Președinte al Comisiei pentru Învățământ a Senatului României;
Ion Ciucă, Director al Direcției Generale de Învățământ Universitar, Ministerul Educației;
Alexandra Zară, Consilier la Cancelaria Prim-Ministrului României;
Mădălin Bunoiu, Președinte al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior;
Tiberiu Dobrescu, Președinte al Agenției Naționale pentru Calificări;
Vasile Vîntu, Vicepreședinte al Comisiei Naționale pentru Finanțarea Învățământului Superior;
Anton Hadăr, Lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”;
Sorin Costreie, prorector al Universității din București și Președinte UNICA;
David Ristea, Vicepreședinte al Consiliului Național al Elevilor.
Printre cele prezentate în cadrul evenimentului, s-a evidențiat faptul că, deși au trecut 11 ani de la adoptarea Statutului Studentului, doar un singur drept, reprezentând 2,7% dintre toate drepturile prevăzute prin Codul drepturilor și obligațiilor studentului, a fost preluat în toate codurile universitare, în timp ce 25% dintre obligații au fost preluate de fiecare instituție.
De asemenea, există în continuare un procent de 15,1% dintre universități care nu au publicat sau nu au adoptat un Cod universitar al drepturilor și obligațiilor studentului. Cu toate acestea, remarcăm cu îngrijorare faptul că, dintre instituțiile de învățământ superior care au publicat Statutul Studentului, doar 23 de universități au preluat drepturile într-o proporție de peste 90%, 31 de universități au toate obligațiile studenților preluate, iar 7 universități au mai puțin de 50% dintre drepturi preluate.
În contextul adoptării noului Cod al drepturilor și obligațiilor studentului în acest an universitar, procesul de implementare a prevederilor actului normativ va reprezenta o nouă provocare pe agenda reprezentanților studenților. Având în vedere acest considerent, este imperioasă implicarea organizațiilor studențești în elaborarea codului universitar, dialogul și colaborarea cu conducerile instituțiilor de învățământ superior fiind esențiale în asigurarea preluării tuturor drepturilor conferite beneficiarilor direcți ai procesului educațional.
Pentru a putea parcurge integral Raportul Național privind respectarea prevederilor Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, pentru anul universitar 2022-2023, accesează linkul următor: https://drive.google.com/file/d/1Yjxd3t0VwdNAC3_VkkJiMdj_02IY_vXr/view?usp=sharing