Suntem ANOSR!

Rulează videoul

Context actual

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prima și cea mai importantă federație studențească, non-guvernamentală și non-partizană. Încă de la înființarea sa, ANOSR a reunit cele mai multe organizații studențești cu tradiție, înființate imediat după revoluție, împreună constituind o echipă bazată pe principii și profesionalism. Această reprezentativitate ne este recunoscută și susținută de organizații importante din societatea civilă, mass-media, de comunitatea academică și importanți actori centrali precum Ministerul Educației.


În prezent, ANOSR numără 125 de organizații studențești din 19 centre universitare și 31 de universități din România.

Scurt Istoric

ANOSR își are rădăcinile în mișcările sociale studențești din toamna anului 1995, cand liderii studenților au resimțit lipsa unei coordonări centrale și eficiente. Astfel, la 4 aprilie 1999, la Timișoara, cu ocazia Săptămânii Internaționale Studențești, are loc Adunarea Generală de Constituire la care au participat 28 de organizații studențești din întreaga țară.

ANOSR a trecut la sfârșitul anului 1999 printr-un adevărat botez al „focului” datorită amplelor mișcări sociale în valuri, moment în care am dovedit că suntem capabili să reprezentăm și să mobilizăm zeci de mii de studenți pe străzile a mai bine de 70% din centrele universitare românești.

ANOSR și-a dobândit personalitatea juridică abia în aprilie 2000 printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, în contextul unei evidente opoziții a guvernului din acea vreme. Devine astfel prima federație națională studențească din România.

ANOSR a primit în octombrie 2002 statutul de membru cu drepturi depline al Forumului European al Studenților (ESU), devenind prima și unica federație studențească din România recunoscută și reprezentată la nivel european.

Scopul și Obiectivele ANOSR

ANOSR se orientează spre reprezentarea și promovarea intereselor studenților din România sub aspect educațional, social, economic și cultural, atât la nivel național, cât și internațional. Suntem în primul rând o platformă de comunicare între organizațiile membre, urmărind în acest sens să facilităm parteneriatele și schimbul de resurse între organizațiile studențești.

ANOSR are ca obiective principale reprezentarea intereselor comune ale studenților, ale membrilor săi, formarea de lideri la nivel național și internațional, precum și promovarea acestora în societate. În relația cu organizațiile membre ne bazăm pe principiile transparenței și non-partizanatului, facilitând accesul oricărei structuri studențești reprezentative și apolitice, la inițiativele noastre. Sprijinim implicarea lor în procesul decizional la toate nivelele.

ANOSR se implică în dezvoltarea politicilor educaționale și de tineret la nivel național și internațional, formulând și susținând poziția studenților, oferind organizațiilor membre sprijin în implementarea eficientă a acestor politici la nivel local.

ANOSR pledează pentru un stil de lucru nedemagogic, nepartizan, bazat pe fapte, documente relevante și standarde de calitate, precum și pe propuneri reale din partea ambilor parteneri de dialog pentru soluționarea problemelor apărute în cadrul procesului de reformă.

Realizările ANOSR

- Realizarea celui mai mare studiu național studențesc (20.000 de studenți - în anul 2011) și a petiției record „Studenți pentru viitorul României!” (peste 10.000 de semnături fizice - în anul 2013);
- Facilitarea primei mobilități interne a studenților;
- Realizarea primelor dezbateri din România privind Calitatea în Educație și Procesul Bologna;
- Campania 6% pentru educație (aproape 10.000 de studenți din întreaga țară au protestat în stradă, militând pentru importanța finanțării sistemului educațional);
- Evaluarea cadrelor didactice de studenți obligatorie prin lege;
- Principiul învățământului centrat pe student inclus în Legea educației naționale;
- Contractele de studii nu se pot modifica în timpul anului;
- Actele de studii (adeverințe, carnete, legitimații, diplome) se eliberează gratuit;
- Universitățile trebuie să asigure locuri de practică pentru minim 30% din studenți;
- Înființarea Centrelor de Consiliere și Orientare în Carieră în universități, consiliere vocațională și psihologică gratuită și minim 1 consilier la 2000 de studenți;
- Cuantum minim al burselor la nivel național (actualmente – 580 de lei/lună);
- Interdicția de a face profit sau de a colecta fond de rulment în căminele din România;
- Reprezentarea studenților în diferite structuri, precum în Consiliul de Administrație al universităților;
- Introducerea de criterii de calitate (numărul de locuri de cazare în cămin, contribuția la fondul de burse) în finanțarea suplimentară a universităților;
- Creșterea alocației pentru bursele studențești, după o stagnare de mai mult de 6 ani, cu 191,3% în anul 2017 și acordarea acestora și pe perioada vacanțelor;
- Obținerea gratuității la transportul feroviar intern pentru toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență din România;
- Creșterea subvenției cămine-cantine cu peste 60% în anul 2021, față de anul 2016;
- Creșterea numărului total de locuri de tabără de la 6.000 la 10.000 (2018);
- Peste 60 de modificări aduse și integrate în proiectul inițial al Legii Educației Naționale;
- Singurul reprezentant legitim al studenților din România la nivel european și global;
- Primele documente programatice privind Mișcarea Studențească și în rolul ei în societate;
- Singurele campanii naționale de informare și conștientizare cu privire la drepturile studenților („Ce te doare?”) și reformele din Învățământul Superior („Săptămâna Bologna în Universități”).

Structura ANOSR

1. Adunarea Generală - 125 organizații membre

2. Biroul de Conducere:
- Președinte
- Vicepreședinte executiv
- Secretar general
- Vicepreședinte educațional
- Vicepreședinte educațional
- Vicepreședinte educațional
- Vicepreședinte educațional
- Vicepreședinte relații interne
- Vicepreședinte dezvoltare organizațională
- Vicepreședinte dezvoltare organizațională
- Vicepreședinte relații internaționale
- Vicepreședinte relații publice
- Vicepreședinte proiecte

3. Comisia de Cenzori

4. Comisiile suport pe domenii de activitate:
- Comisia Educațională (Edu)
- Comisia pentru Dezvoltare Organizațională (CDO)
- Comisia pentru Dezvoltare Regională (CDR)
- Comisia de Relații Publice (CRP)
- Comisia pentru Proiecte și Atragere de Fonduri (CPAF)

Vă așteptăm să intrați în echipa ANOSR!
REPREZENTĂM VIITORUL!

ro_RO
Sari la conținut