Dezbaterea propunerilor ANOSR cu privire la Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului

Published by dev_admin on

Adoptat în anul 2012, în urma unui proces de negocieri îndelungat, Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului (cunoscut și sub denumirea de „Statutul Studentului”) reprezintă singura inițiativă 100% studențească și una dintre cele mai importante reușite ale ANOSR. Codul Drepturilor și Obligațiilor Studentului cuprinde ansamblul principalelor drepturi și obligații ale studenților înmatriculați într-o instituție de învățământ superior publică sau privată din România, documentul funcționând ca un set de drepturi minimale garantate la nivel național.  

Odată cu intrarea în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023, în conformitate cu OME 6072/2023, prevederile codului vor fi actualizate, urmând ca noul act normativ să fie adoptat până la data de 01.02.2024. 

În acest context, pornind de la analiza comparativă a gradului de implementare a prevederilor Statutului Studentului din 2012 până în prezent și de la consultările desfășurate cu reprezentanții studenților din întreaga țară în cadrul Forumului Organizațiilor Studențești din România 2023,  ANOSR a elaborat o propunere pentru noul cod, care urmează a fi înaintată Ministerului Educației pentru dezbatere și aprobare.

În cursul zilei de mâine, 14 noiembrie, ANOSR va organiza evenimentul de lansare a Raportului Național privind respectarea prevederilor Codului Drepturilor și Obligațiilor Studentului, pentru anul universitar 2022-2023, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate și principalele propuneri ale federației privind noul act normativ, urmând a fi dezbătute de liderii organizațiilor studențești, decidenți din sectorul educațional și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior din țară. În urma integrării concluziilor dezbaterii, ANOSR va transmite Ministerului Educației și va publica miercuri, 15 noiembrie, forma consolidată a documentului propus, demarând o campanie de informare pe această temă.

en_GB
Skip to content