Universități verzi, competitive și incluzive – întâlnirea ANOSR cu reprezentanții ARACIS

Publicat de dev_admin pe

Universități verzi, competitive și incluzive - întâlnirea ANOSR cu reprezentanții ARACIS

Miercuri, 17.01.2024, în cadrul campaniei „Universități verzi, competitive și incluzive”, ANOSR a organizat o întâlnire cu reprezentanți ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. La discuții au participat domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Năvrăpescu, președinte al Consiliului ARACIS și doamna prof. univ. dr. ing. Cristina Ghițulică, director general ARACIS și vicepreședinte ENQA (The European Association for Quality Assurance in Higher Education).

Discuția a vizat îmbunătățirea calității sistemului de învățământ superior din România, prin elaborarea unor noi indicatori de calitate care să contribuie la crearea unui mediu educațional echitabil, incluziv și sustenabil.

Pentru a susține necesitatea adoptării unor noi indicatori de calitate care să fie corelați cu nevoile actuale ale mediului universitar, ANOSR a prezentat o parte dintre observațiile preliminare formulate în baza celor trei analize. În acest sens, raportat la informațiile furnizate de instituțiile de învățământ superior care au răspuns solicitărilor înaintate de federație în baza Legii nr. 544/2001, doar 45% dintre studenții din afara centrelor universitare locuiesc în cămin și numai 25% dintre cămine au toate tipurile de spații accesibile pentru studenți cu dizabilități locomotorii. 

În ceea ce privește internaționalizarea și dezvoltarea sustenabilă în învățământul superior, conform datelor colectate, doar 2,14% dintre studenții universităților care au răspuns solicitărilor aplică pentru o mobilitate internațională de studii sau de practică. De asemenea, dintre universitățile respondente, numai 28% implementează măsuri și politici care să faciliteze tranziția spre energia verde, 33% au o strategie de dezvoltare durabilă sau de sustenabilitate și 17% dispun de o structură responsabilă de activitățile privind dezvoltarea sustenabilă.

Având în vedere aceste aspecte, ANOSR a propus elaborarea unor noi indicatori de calitate, care să fie incluși în metodologia de evaluare externă, a standardelor, a standardelor de referință și a listei indicatorilor de performanță a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.

Așadar, salutăm deschiderea reprezentanților ARACIS cu privire la propunerile federației, discuțiile fiind axate pe potențialul de valorificare a ideilor prezentate. Astfel, printre principalele aspecte discutate se numără:

  • Oportunitatea de a crea cadre de evaluare a calității actului educațional din perspectiva gradului de sustenabilitate al instituțiilor de învățământ superior, respectiv din cea a internaționalizării, universitățile având posibilitatea de a opta pentru evaluări specifice separate, raportat la standarde europene;

  • Posibilitatea introducerii unui indicator de referință cu privire la accesibilizarea spațiilor de cazare și de învățământ pentru studenții cu dizabilități locomotorii;

  • Posibilitatea elaborării unui indicator de calitate care să prevadă necesitatea instituțiilor de învățământ superior de a oferi studenților spații de cazare adecvate, condițiile exacte urmând a fi stabilite în cadrul standardelor specifice;

  • Posibilitatea introducerii unor indicatori de referință care să vizeze contribuția din fondurile proprii ale instituției de învățământ superior pentru bursele oferite pentru mobilitățile internaționale, respectiv procentul studenților care beneficiază de bursă socială și participă la o mobilitate internațională.

Inițiativa face parte din proiectul „Creșterea capacității organizațiilor studențești de a fi stakeholderi activi ai societății civile”, proiect derulat de ANOSR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

ro_RO
Sari la conținut