Ministerul nu înțelege 25% în lege!
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România suspendă protestele studențești din fața Ministerului Educației. Joi, 10 martie, după două săptămâni de proteste la nivel local și național și după patru zile de protestat în frig, alături de studenți din peste doisprezece centre universitare, Ministrul Educației nu a vrut să dea studenților ceea ce este a studenților – cei 25% în comisia de alegere a rectorului.
După o serie de argumentări atât scrise, verbale cât și pe parcursul protestelor, în care ANOSR a oferit toate argumentele posibile și imposibile, pentru a-l determina pe domnul Ministru să înțeleagă importantă acestui procent pentru reprezentarea studențească, acesta a refuzat să introducă printr-un ordin cei 25% în alegerea rectorului. Din nefericire, nici sprijinul federațiilor studențești europene nu l-a făcut pe Ministru să dea studenților dreptul de mult câștigat.
În cadrul negocierilor, ANOSR a transmis ca își dorește ca legea să nu oblige universitățile să introducă în propriile regulamente ca prezența este 100% obligatorie. Dacă vor exista confuzii legate de acest aspect, MECTS va elabora o notă explicativă către universități care să clarifice că legea nu obligă, ci decizia intră în autonomia universitară. Totodată, ANOSR a transmis faptul că, la nivel formal, o prezența obligatorie determină ca universitățile să perceapă taxe pentru recuperarea seminarilor. Pentru că MECTS nu cunoștea acest aspect, ANOSR va transmite ‘exemplele de proastă practica’ împreună cu argumentarea aferentă și soluțiile pentru clarificarea situației.
ANOSR consideră inadmisibil ca studenții nu sunt respectați ca parteneri reali în luarea tuturor deciziilor din universități. Deși, dreptul studenților la 25% este susținut și de către federații europene, totuși MECTS blochează accesul studenților din luarea deciziilor care îi va afecta cel mai mult pe studenți.
Pentru obținerea celor 25% în alegerea rectorului, ANOSR își va continua demersurile atât la nivel local (prin organizațiile membre) cât și la nivel național pentru drepturile considerate ca fiind vitale și TREBUIE să rămână ale studenților.